Monday, July 25, 2005

Κώδικας Da Vinci.

Έχω μια λόξα με τα βιβλία. Άλλοι συλλέγουν σπίρτα και γραμματόσημα έγω συλλέγω βιβλία. Όσο πιο καλή και πιο σπάνια η έκδοση του βιβλίου που αγοράζω τόσο το καλύτερο. Ελπίζω στο μέλλον να αποκτήσω τη βιβλιοθήκη που έχω στο μυαλό μου (εικόνες απο τις διάφορες συλλογές βιβλίων που εμφανίζονται στην ταινία η Ενάτη Πύλη μου έχουν δώσει έμπνευση).
Φυσικά εκείνες οι συλλογές που εμφανίζονται στην ταινία αποτελούνται από δερματόδετα βιβλία πολλών αιώνων και αυτό είναι κάτι που η τσέπη μου δεν σηκώνει ούτε τώρα ούτε προβλέπεται να σηκώσει σύντομα. Όμως βρήκα μια έκδοση του διάσημου κώδικα Da Vinci την οποία έπρεπε να πάρω οπωσδήποτε. Είναι μια συλλεκτική έκδοση με σκληρό εξώφυλλο γυαλιστερά φύλλα και εικονογραφημένη. Μπορείς να παρακολουθήσεις το βιβλίο το οποίο περιγράφει αρχιτεκτονικές κτιρίων και πίνακες του Leonardo Da Vinci βλέποντας ακριβώς τι εννοεί ο συγγραφέας.
Το βιβλίο είναι ένα βιβλίο μυστηρίου (για όσους δεν το έχουν διαβάσει) και παράλληλα ένα κηνύγι θυσαυρού. Βέβαια έρχεται σε αντίθεση σε ότι μας έχει μάθει η Εκκλησία και για το Χριστό αλλά είναι πραγματικά ενδιαφέρον και σε κρατάει σε αγωνία. Αν και είμαι μάλλον από τους τελευταίους που το έχουν διαβάσει το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους δεν το έχουν διαβάσει ακόμα.
Μαθαίνω πως πρόκειται να το γυρίσουν και ταινία σύντομα με τον Tom Hanks ως τον πρωταγωνιστή. Φαντάζομαι τα μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή όταν θα εμφανιστεί στους κινηματογράφους που θα έχει στα διάφορα παράθυρα ιερείς να αφορίζουν την ταινία και έναν παπα-τσάκαλο να βρίζει και να γίνεται για άλλη μια φορά μαϊντανός στα κανάλια.

8 comments:

Nenyaki : ) said...

Και εγώ το τελείωσα προχθές! Πολύ καλό και σε κρατάει συνέχεια σε αγωνία, αν και μερικές φορές με κούραζαν οι τόσες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που προσφέρει (σε άσχετες στιγμές) στο βιβλίο.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα τον Μάιο του 2006, οπότε έχουμε χρόνο μέχρι τότε.
Standard χαμός θα γίνει με τον καθένα άσχετο που θα μιλάει χωρίς να την έχει δει, ή χωρίς να έχει διαβάσει καν το βιβλίο.
Και μόνο που το σκέφτομαι, νευριάζω >:(

Compiler said...

Έμαθα ότι κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα η εικονογραφημένη έκδοση. Δεν ξέρω ποια διάβασες εσύ αλλά πίστεψε με όταν βλέπεις την εικόνα ή τον ναό ή τον πίνακα για τα οποία δίνει αυτές τις εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες δεν σε κουράζει καθόλου. Αντίθετα προσπαθείς και εσύ να διακρίνεις τα σύμβολα στις φωτογραφίες.

ka8y said...

Να σας πω και εγώ την αποψή μου...

Διάβασα το βιβλίο τον οκτώβριο..

Ωραίο σε κρατάει σε αγωνία κλπ.. αλλά.. όταν τέλειωσς ένιωσα σαν να μην έχω πάρει τίποτα..άσε που τελείωσε πολύ απότομα, και αυτή η Νεβό είναι πολύ ήλίθια για κρυπταναλύτρια...

Τι άλλο? Α ναι! Διάβασα το Angels & Demons (ελληνιστί illuminati) του ίδιου συγγραφέα και ήταν λίγο τρομακτικό. Ίδια πλοκή,΄ίδιες καταστάσεις (τον ξυπνάνε μεσα στον ύπνο του, του λένε οτι σφάξανε κάποιον, δεν θέλει να πάει, πηγαίει, γνωρίζει την κόρη του θύματος - η οποία είναι η βερόνικα που αναφέρει στο da vinci- προσπαθούν να τον σκοτώσουν , ερωτέυεται την γκόμενα κλπ...) απλά αντί να είναι στο λούβρο είναι στο βατικανό. Το απόλυτο ξενέρωμα...

Κάποιοι τον συγκρίνανε με τον umberto eco. Ε όχι....

Compiler said...

Εντάξει υπερβολή η σύγκρισή του με τον Umberto Eco αλλά δεν πιστεύω πως δεν παίρνεις τίποτα από το βιβλίο του. Είναι προφανές από το βιβλίο του πως αυτό που θέλει να περάσει δεν είναι η υπόθεση αλλά η ερμηνεία των συμβόλων στους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς των ναών και των κτιρίων και τους πίνακες του Da Vinci.

Ειλικρινά πιστεύω πως ο σκοπός του ήταν να γράψει μια ιστορία ως μέσο να συνδυάσει τις ερμηνείες των συμβόλων και το κατάφερε. Ο σκοπός του βιβλίου είναι να σε προβληματίσει και αν ειδικά δείτε το "Μυστικό Δείπνο" του Da Vinci θα δείτε πραγματικά ξεκάθαρα πως ένας από τους αποστόλους μοιάζει εκπληκτικά με γυναίκα και πως υπάρχει ένα χέρι που κρατά μαχαίρι το οποίο δεν φαίνεται να είναι κανενός ανθρώπου.

Nenyaki : ) said...

Μάλλον δεν διατύπωσα σωστά αυτό που ήθελα να πω.
Ήταν πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες που δίνει, αλλά μερικές στιγμές μέσα στο βιβλίο με κούραζε το γεγονός όχι ότι δίνει αυτές τις πληροφορίες, αλλά το πως τις δίνει και σε ποια στιγμή τις δίνει.
Δηλαδή πολλές φορές τις πετούσε στο άσχετο ας πούμε (πχ. εκεί που καιγόταν ο κόσμος "...κοίταξε το παράθυρο και είδε έξω ένα δέντρο που παρόμοιο είχε δει στο Λούβρο. Το Λούβρο μπλα μπλα μπλα") και αισθανόμουν ότι απλά επειδή είχε τις πληροφορίες αυτές (οι οποίες ήταν και πάμπολλες), έψαχνε να βρει με το ζόρι κάποιο σημείο για να τις βάλει έστω και αν δεν κολλούσαν εκεί.

Μου θύμησε λίγο το ανέκδοτο με τον Τοτό το οποίο αν δεν το ξέρετε, σας το λέω κιόλας!

Μια μέρα ο Τοτός εκεί που έκανε zapping πέφτει το μάτι του σε ένα ντοκιμαντέρ στην ΝΕΤ για τα σκουλήκια. Έκατσε, λοιπόν και το είδε και ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που μετά μιλούσε συνέχεια γι'αυτό.
Πάει την επόμενη μέρα στο σχολείο και η δασκάλα τους είχε πει ότι θα έγραφαν έκθεση. Είχε και άγχος το καημένο, καθότι ήταν σκράπας, αλλά για καλή του τύχη το θέμα που είχε επιλέξει η δασκάλα για την έκθεση το ήξερε!
Ήταν το "τι γνωρίζετε για τα σκουλήκια?". Το βλέπει ο Τοτός και αρχίζει να γράφει όλο χαρά "τα σκουλήκια είναι μικρά και μακρόστενα μπλα μπλα μπλα..." και να γράφει και να γράφει... Στο τέλος συμπληρώνει καμία 10αριά σελίδες, την παραδίδει και παίρνει 20.
Την επόμενη βδομάδα πάλι τους έβαλε έκθεση η δασκάλα. Παίρνει το θέμα και το διαβάζει.
"τι γνωρίζετε για τα μήλα?" Όλο χαρά ο Τοτός ξαναξεκινάει να γράφει "Τα μήλα είναι φρούτα. Όταν χαλάσουν τα μήλα πιάνουν σκουλήκια. Τα σκουλήκια είναι μικρά και μακρόστενα μπλα μπλα μπλα..." έγραψε πάλι καμία δεκαριά σελίδες και τελείωσε και με αυτήν την έκθεση.
"Πωπω", σκέφτεται ο Τοτός, "έχω γίνει αστέρι στις εκθέσεις!".
Ώσπου έρχεται και η επόμενη βδομάδα και πηγαίνει όλο αυτοπεποίθηση στο σχολείο για να γράψει και πάλι έκθεση.
Γράφει η δασκάλα στον πίνακα το θέμα το οποίο ήταν "Τι γνωρίζετε για τον βασικό μέτοχο?".
Σκέφτεται λίγο ο Τοτός και τελικά γράφει "Ο βασικός μέτοχος δεν έχει καμία σχέση με τα σκουλήκια. Τα σκουλήκια είναι μικρά και μακρόστενα μπλα μπλα μπλα..."

:D

Compiler said...

Ναι έτσι όπως το θέτεις έχεις δίκιο. Είχε μια επιτηδευμένη αίσθηση. Παρόλα αυτά μου άρεσε πολύ.

Πάω τώρα να διαβάσω το τελευταίο Harry Potter :P

Nenyaki : ) said...

Kαι εμένα μου άρεσε πολύ!
Άντε, περιμένουμε review από το Harry Poter :D

ka8y said...

το οποίο ελπίζω να μου δανείσεις μετά! Ε φανταστικέ συμφοιτητή?