Wednesday, January 09, 2008

Η αλήθεια του Πήτερ Παν

Έχω μαζεμένα πράγματα να γράψω... από το μυαλό μου βγαίνουν όμως όλα μαζί άτακτα. Αν και θα προσπαθήσω να τους δώσω μια συνοχή μην τρομάξεις αν δεν καταλάβεις τα πάντα. Οι σκέψεις του καθενός στο κάτω κάτω είναι προϊόν των βιωμάτων του, και πολλές φορές τα βιώματα αυτά δεν έρχονται με τη σειρά. Πολλές φορές σε βομβαρδίζουν με ένα ρυθμό που σε κάνει να τα χάνεις.

Είναι αυτά τα βιώματα που μας κάνουν να παίρνουμε αποφάσεις για τη ζωή μας. Πόσοι όμως μαθαίνουν από τα λάθη τους; Και πόσοι είναι αρκετά σοφοί ώστε να μάθουν από τα λάθη άλλων; Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δυστυχώς πρέπει να κάνουν αυτοί οι ίδιοι τα λάθη τους για να καταλάβουν το μάθημα τους. Δεν είναι έτσι όμως. Βιώματα δεν είναι μόνο αυτά που περνούμε εμείς οι ίδιοι αλλά και αυτό που ζούμε κι εμείς ως τρίτοι παρατηρητές σε ένα πρόβλημα που περνάει ο διπλανός μας.

Κάθε μέρα παίρνουμε μαθήματα όμως αρνούμαστε να τα προσέξουμε σκεφτόμενοι ότι αυτό που είδαμε να παθαίνει ο διπλανός μας δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί σε εμάς, όπως σκέφτεται ένας έφηβος όταν λέει γιατί να μάθω τα μαθηματικά αφού δε θα τα χρειαστώ ποτε; Έρχεται όμως μια μέρα που αυτός ο έφηβος γίνεται ενήλικας και πρέπει να ξέρει να υπολογίζει φορολογία κλπ κλπ ώστε να μην τον κλέβει το κράτος ο εργοδότης του ή γενικά άλλοι όχι απαραίτητα πιο έξυπνοι, αλλα που πρόσεχαν όταν έπρεπε και τώρα εκμεταλλεύονται καταστάσεις.

Βέβαια πρέπει πάντα να κρατάς το μυαλό σου αρκετά ανοιχτό και να ακούς τις γνώμες και τις συμβουλές των άλλων. Και να τις σκέφτεσαι ΟΛΕΣ καλά πριν αποφασίσεις τι θα ακολουθήσεις. Με ενοχλεί αφάνταστα το γεγονός ότι άνθρωποι είναι περισσότερο διαθέσιμοι να απομονωθούν απο το οικείο τους περιβάλλον όταν αυτό τους πάει κόντρα παρά να ανοίξουν τα στραβά τους και να ακούσουν. Φάσκω όμως και αντιφάσκω εδώ. Γιατί ναι μεν να ακούς και να τους ακούς όλους... αλλά όχι τυφλά και όχι πάντα με το ίδιο βάρος. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αποδείξει πολλάκις τι αξίζουν και είναι κρίμα να τους αγνοείς απλά και μόνο επειδή δε σου αρέσει τι έχουν να σου πουν. Στο τέλος όμως ένας θα πάρει την απόφαση. Θα έχει μάθει όμως από τα βιώματα των άλλων;

Όταν λέω να μην ακούς τυφλά εννοώ να προσπαθείς να καταλάβεις γιατί κάποιος σου λέει αυτά που σου λέει. Γιατί ο φίλος σου θα πει «όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες» και η φίλη σου «όλοι οι άνδρες είναι γουρούνια;». Που βασίζουν τις απόψεις τους; Εντάξει καποιες και κάποιοι μπορεί να είναι, αλλά τι έζησαν αυτοί για να τους κάνει να έχουν τέτοιες απόψεις; Κακές σχέσεις, κακοί γονείς όλα παίζουν ρόλο... Έτσι λένε οι ψυχολόγοι τουλάχιστον.

Μέχρι εδώ δεν ήξερα τελικά αν θα το ανέβαζα αυτό εδώ.. γιατί δεν ξέρω αν βγήκε κάτι από όλη αυτή τη μαλακία που έγραψα. Ξέρω μόνο ένα πράγμα, από τα δικά μου βιώματα αν θέλετε κρατήστε το κι εσείς. Αναγνωρίστε τι είναι σημαντικό και τι έχει αξία στη ζωή σας, και κρατήστε το με νύχια και με δόντια. Μη μεγαλώσετε ποτέ... Ωριμάστε αλλά μείνετε νέοι!

No comments: