Monday, July 07, 2008
Δεν ήταν ανάγκη...
Friday, June 06, 2008
Βασιλάκη μου...
Η διαδικασία του να βγάλεις βίζα είναι άκρως εκνευριστική. Το τηλέφωνο που παίρνεις στην πρεσβεία για να κλείσεις ραντεβού χρεώνει 1 λίρα και 20 πένες το λεπτό!!! Σιγά ρε μεγάλε όυτε ροζ τηλέφωνα να κάναμε. Μου είπαν αρχικά ότι δεν έχουν διαθέσιμα ραντεβού μέχρι τον Ιούλιο (το ταξίδι μου είναι στις 16 Ιουνίου). Αμέσως με έπιασε μια μικρή τζι... καλά ας μη λέμε και βλακείες μιας και ζούμε σε εποχές μεγάλου αδερφού!
Ευτυχώς τελικά υπήρξε μια ακύρωση για τις 2 Ιουνίου, έκλεισα το ραντεβού (χρέωνε $131). Αρχιματζίρηδες. Και καλά η βίζα είναι δωρεάν! Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της ΕΕ (από τα αρχικά 12 μέλη) που χρειάζεται ακόμα βίζα για να πάει στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ ακούτε ραντεβού και χαίρεστε. Δεν υπάρχουν ραντεβού είναι χειρότερα από ελληνική υπηρεσία εκεί μέσα. Όταν ήρθε το χαρτί με τα δικαιολογητικά που έπρεπε να έχω μαζί μου τρόμαξα! Μόνο αίμα για DNA δε μου ζήτησαν. Μου τόνισαν επίσης ότι πρέπει να προσέχω να μην κοπώ στα δάχτυλα ή να μη βγάλω φουσκάλες γιατί τότε δε θα μπορούν να πάρουν τα αποτυπώματα μου και δε θα προχωρήσουν την άιτησή μου. Λες και είναι κάτι που κάνεις για ευχαρίστηση και πρέπει να το κόψεις λόγω νηστείας. Οπότε περίμενα να δω κάτι το οργανωμένο.
Με το που μπαίνω έπαθα το σοκ. Περίπου 300 – 500 άτομα σε ένα μεγάλο χώρο. Όλα με νουμεράκι, περιμένοντας τη σειρά τους. Και εντάξει αυτό πάει κι έρχεται, είχα περίπου 30 – 40 άτομα μπροστά μου λέω οκ θα ξεμπερδέψουμε σύντομα. Μετά την ψιλιάζομαι τη δουλειά. Η διαδικασία ακολουθεί 3 στάδια. Το 1ο είναι απλά για να παραδώσεις τα έγγραφα. Περίμενα 45 λεπτά για αυτό. Μετά μου λένε καθήστε και θα σας ξαναφωνάξουμε για τη συνέντευξη. Δε σου λένε όμως ότι τα νούμερα για το 2ο στάδιο τα φωνάζουν τυχαία. Δεν πήγαιναν με τη σειρά... από το 1125 στο 1378, σαν καγκουρώ (εγώ είχα το 1263). Μετά από 2 ώρες περίπου, φωνάζουν και το δικό μου.
Προετοιμασμένος πλησιάζω έτοιμος να τους μιλήσω και να τους εξηγήσω γιατί θέλω να πάω Αμερική. Ήταν εκεί μια σαχλή αμερικάνα με φωνή bimbo ξανθειάς, που χωρίς ένα γεια ένα κάτι ρε αδερφέ, αρχίζει: “Computer Systems Architect, what’s that?” Άντε τώρα να της εξήγησεις, αυτή μπορεί να νόμισε ότι σχεδιάζουμε ηλεκτρονικά κτίρια! Η 2η ερώτηση ήταν “What are you doing for Microsoft?”. Έπεσα στον πειρασμό να της πω «το θέμα είναι τι κάνει η Microsoft για μένα» παραφράζοντας το γνωστό “it’s not what your country can do for you, it’s what you can do for your country” του JFK ξέρετε. Τρίτη και τελευταία ερώτηση πόσα λεφτά βγάζω. Σιγά μην κάνω και φορολογική δήλωση. Τι σε νοιάζει πόσα βγάζω, αφού σου λέω ότι ο εργοδότης μου θα τα πληρώσει όλα. Τέλος μου λέει ότι σου εγκρίνω την βίζα και τουριστική και επαγγελματική για 120 μήνες. Της λέω δηλαδή για 10 χρόνια. Όχι μου λέει για 120 μήνες... Μαάαλιστα. 120 παίρνουμε αν πολλαπλάσιάσουμε το IQ σου με το 8.
3ο Στάδιο είναι η ουρά για το κούριερ που πρέπει να πληρώσεις για να σου στείλουν το διαβατήριο. Φεύγοντας μου λέει η τύπισσα, πρέπει να έχετε ένα είδος ταυτότητας για να παραλάβετε το διαβατήριο. Της λέω ότι έχω την ταυτότητα της χώρας μου. Έχει και φωτογραφία επάνω κλπ. Η απάντηση της ήταν εκπληκτική: «Δεν είναι αρκετά καλή, πρέπει να έχετε μια τραπεζική κάρτα καλύτερα».
ΕΛΕΟΣ. Μια ταυτότητα που εκδίδεται από ένα κράτος και είναι αρκετό για όλη την Ευρώπη, δεν κάνει για έναν κούριερ; Αντίθετα με χρεωστική κάρτα με τυπογραφικό λάθος στο όνομα που εκδίδεται από τράπεζα είναι αρκετό;
Μετά αναρωτιέσαι πως γίνεται οι επιθέσεις!
Thursday, February 28, 2008
...Salmiakin
Πριν 10 μέρες περίπου, έφυγα για Σουηδία για ένα συνέδριο και ένα σεμινάριο. Ο supervisor μου με ένα τελείως δημοκρατικό τρόπο με έβαλε, να γράψω ένα paper και να παρουσιάσω γιατί θα ήταν καλή κίνηση για το διδακτορικό μου. Δεν είχα πρόβλημα με αυτό, αλλά όταν σου το αναθέτει μια εβδομάδα πριν το συνέδριο καταλαβαίνετε τι δουλειά πέφτει.
Να μην τα πολυλογώ το paper γράφτηκε, και η παρουσίαση έγινε την τελευταία μέρα του συνεδρίου. Τα αρχικά 68 slides κόπηκαν στα 27 για να μπορέσω να την κάνω μέσα σε 20 λεπτά. Το θετικό της υπόθεσης ήταν ότι ήμουν πολύ άνετος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης κι το feedback που έλαβα από τους διοργανωτές ήταν εξαιρετικό. Μάλιστα ο ένας μου είπε ότι ήταν η καλύτερη που παρακολούθησε σε αυτό το συνέδριο, κι αυτό σημαίνει πολλά!
Εκεί περάσαμε όμορφα (ειδικά που ήταν όλα πληρωμένα από το πανεπιστήμιο). Είχαμε και ένα φίλο ο οποίος είναι από εκεί και μας έδειξε όλα τα όμορφα μέρη. Έπρεπε να φέρω και αλμυρή γλυκόριζα από εκει που μου την έκαναν παραγγελία (salmiakin). Πως την τρώνε αυτή την αηδία δε μπορώ να καταλάβω.
Μετά την επιστροφή το πήρα λίγο χαλαρά (όχι όσο θα θέλα διότι είχα και τη δουλειά) αλλά τουλάχιστον δε διάβαζα στο σπίτι όσο πριν τη Σουηδία. Είναι δύσκολο να ξαναρχίσω σε εκείνους τους ρυθμούς πάλι αλλά σιγά σιγά πρέπει να πιεστώ και να ξαναρχίσω. Το διδακτορικό πρέπει σιγά σιγά να τελειώσει.
Στη δουλειά τα πράγματα δεν είναι πολυ καλά. Δεν έχει κανένας παράπονο από μένα (πως θα μπορούσαν άλλωστε), αλλά έχω εγώ από αυτούς. Αρκετά μάλιστα. Το περιβάλλον δε μου κάνει πλέον. Γενικά ο φόρτος εργασίας δε μου επιτρέπει να γράφω πολλά άρθρα αλλά ευελπιστώ ότι αυτό θα αλλάξει σε κάποια φάση.
Θα επέλθουν αρκετές αλλαγές σύντομα, οπότε stay tuned.
Wednesday, January 09, 2008
Η αλήθεια του Πήτερ Παν
Έχω μαζεμένα πράγματα να γράψω... από το μυαλό μου βγαίνουν όμως όλα μαζί άτακτα. Αν και θα προσπαθήσω να τους δώσω μια συνοχή μην τρομάξεις αν δεν καταλάβεις τα πάντα. Οι σκέψεις του καθενός στο κάτω κάτω είναι προϊόν των βιωμάτων του, και πολλές φορές τα βιώματα αυτά δεν έρχονται με τη σειρά. Πολλές φορές σε βομβαρδίζουν με ένα ρυθμό που σε κάνει να τα χάνεις.
Είναι αυτά τα βιώματα που μας κάνουν να παίρνουμε αποφάσεις για τη ζωή μας. Πόσοι όμως μαθαίνουν από τα λάθη τους; Και πόσοι είναι αρκετά σοφοί ώστε να μάθουν από τα λάθη άλλων; Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δυστυχώς πρέπει να κάνουν αυτοί οι ίδιοι τα λάθη τους για να καταλάβουν το μάθημα τους. Δεν είναι έτσι όμως. Βιώματα δεν είναι μόνο αυτά που περνούμε εμείς οι ίδιοι αλλά και αυτό που ζούμε κι εμείς ως τρίτοι παρατηρητές σε ένα πρόβλημα που περνάει ο διπλανός μας.
Κάθε μέρα παίρνουμε μαθήματα όμως αρνούμαστε να τα προσέξουμε σκεφτόμενοι ότι αυτό που είδαμε να παθαίνει ο διπλανός μας δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί σε εμάς, όπως σκέφτεται ένας έφηβος όταν λέει γιατί να μάθω τα μαθηματικά αφού δε θα τα χρειαστώ ποτε; Έρχεται όμως μια μέρα που αυτός ο έφηβος γίνεται ενήλικας και πρέπει να ξέρει να υπολογίζει φορολογία κλπ κλπ ώστε να μην τον κλέβει το κράτος ο εργοδότης του ή γενικά άλλοι όχι απαραίτητα πιο έξυπνοι, αλλα που πρόσεχαν όταν έπρεπε και τώρα εκμεταλλεύονται καταστάσεις.
Βέβαια πρέπει πάντα να κρατάς το μυαλό σου αρκετά ανοιχτό και να ακούς τις γνώμες και τις συμβουλές των άλλων. Και να τις σκέφτεσαι ΟΛΕΣ καλά πριν αποφασίσεις τι θα ακολουθήσεις. Με ενοχλεί αφάνταστα το γεγονός ότι άνθρωποι είναι περισσότερο διαθέσιμοι να απομονωθούν απο το οικείο τους περιβάλλον όταν αυτό τους πάει κόντρα παρά να ανοίξουν τα στραβά τους και να ακούσουν. Φάσκω όμως και αντιφάσκω εδώ. Γιατί ναι μεν να ακούς και να τους ακούς όλους... αλλά όχι τυφλά και όχι πάντα με το ίδιο βάρος. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αποδείξει πολλάκις τι αξίζουν και είναι κρίμα να τους αγνοείς απλά και μόνο επειδή δε σου αρέσει τι έχουν να σου πουν. Στο τέλος όμως ένας θα πάρει την απόφαση. Θα έχει μάθει όμως από τα βιώματα των άλλων;
Όταν λέω να μην ακούς τυφλά εννοώ να προσπαθείς να καταλάβεις γιατί κάποιος σου λέει αυτά που σου λέει. Γιατί ο φίλος σου θα πει «όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες» και η φίλη σου «όλοι οι άνδρες είναι γουρούνια;». Που βασίζουν τις απόψεις τους; Εντάξει καποιες και κάποιοι μπορεί να είναι, αλλά τι έζησαν αυτοί για να τους κάνει να έχουν τέτοιες απόψεις; Κακές σχέσεις, κακοί γονείς όλα παίζουν ρόλο... Έτσι λένε οι ψυχολόγοι τουλάχιστον.
Μέχρι εδώ δεν ήξερα τελικά αν θα το ανέβαζα αυτό εδώ.. γιατί δεν ξέρω αν βγήκε κάτι από όλη αυτή τη μαλακία που έγραψα. Ξέρω μόνο ένα πράγμα, από τα δικά μου βιώματα αν θέλετε κρατήστε το κι εσείς. Αναγνωρίστε τι είναι σημαντικό και τι έχει αξία στη ζωή σας, και κρατήστε το με νύχια και με δόντια. Μη μεγαλώσετε ποτέ... Ωριμάστε αλλά μείνετε νέοι!