Saturday, September 10, 2005

Eldorado, Making of!

Λοιπόν είναι η πρώτη φορά που περιγράφω βήμα βήμα τη δημιουργία μια σελίδας comic επειδή μάλλον είναι και η πρώτη φορά που ακολούθησα βήμα-βήμα πιστά τους κανόνες δημιουργίας μιας τέτοιας σελίδας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δε σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο θα το βρεις βαρετό! Consider yourselves warned!!!!

Αυτό που έρχεται πρώτο είναι η επιλογή της πλοκής/υπόθεσης. Στην περίπτωσή μου, μιας και δεν έχω κάποια υπόθεση αρκετά πρωτότυπη διάλεξα ένα ποίημα από τον Edgar Allan Poe, το Eldorado κατάλληλο για ένα μονοσέλιδο.

Έπειτα αναλύεις το κείμενο και προσχεδιάζεις τη διάταξη των τετραγώνων (panel) κάθε σελίδας (αν είναι παραπάνω από μια). Στη συνέχεια εκτύπωσα μια σελίδα με άδεια τετράγωνα σύμφωνα με τη διάταξη που είχα προ-αποφασίσει και στη συνέχεια άρπαξα το μολυβάκι και άρχισα να τα γεμίζω.

Έτσι έφτασα στο παρακάτω:

Βέβαια το σχέδιο με το μολύβι είναι αχνό, έχει πολλές επιπλέον και άχρηστες γραμμές και δεν κάνει καθόλου για να προχωρήσεις στο χρωματισμό. Για αυτό το λόγο υπάρχει το στάδιο inking. Το πέρασμα του μελανιού παραδοσιακά γινόταν με πινέλα, μελάνια και μαρκαδοράκια. Σήμερα υπάρχει και η ψηφιακή τεχνική για το λόγο ότι στις άλλες δεν υπάρχει το Undo! Περνάς από το scanner το σχέδιο του μολυβιού σε υψηλή ανάλυση (400 - 600 dpi) και το επεξεργάζεσαι με κάποια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας (photoshop, painter ή paint shop pro). Είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει και ένα digitizer, (εγώ χρησιμοποιώ ένα φτηνό εφόσον είναι για το ψώνιο μου). Έτσι περνάς από πάνω όλες τις γραμμές που θέλεις να κρατήσεις.


Και καταλήγεις εδώ:



Προχωρούμε λοιπόν στο τελευταίο βήμα (ή αν θες το προτελευταίο αν μετρήσεις και την πρόσθεση του κειμένου). Το χρωματισμό. Σήμερα τα comics που κυκλοφορούν ως επι το πλείστον χρησιμοποιούν αποκλειστικά εφαρμογές για το χρωματισμό τους. Οι εφαρμογές αυτές προσφέρουν απίστευτες δυνατότητες στο ελαιοχρωματι.... εννόω στο άτομο που το χρωματίζει και κάνουν ακόμα και τον ερασιτέχνη να φαίνεται καλός!

Έτσι φτάνουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Πάντως τώρα συνηδητοποιώ γιατί χρειάζονται 4-5 άτομα για να δημιουργήσουν ένα comic 22-σελίδων σε ένα μήνα. Χρειάζονται πολλές ώρες. Πάρα πολλές!

No comments: