Sunday, August 28, 2005

Κυρα-Κούλα is watching you!!

Είμαι σίγουρος πως όλοι έχουν ιστορίες με τις διάφορες κουτσομπόλες (και κουτσομπόληδες γιατί όχι) της γειτονιάς τους. Ιδιαίτερα όσοι ζουν σε πιο κλειστές κοινωνίες το αντιμετωπίζουν περισσότερο. Όσοι θυμούνται την ατάκα "αυτά τα νέα της Αλεξάνδρας..." πρέπει να ξέρουν πως πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση.
Πριν από πολλά χρόνια ο προπάππος μου ήταν γείτονας με τον Τσιτσάνη. Έμεναν κάπου κοντά στην Παναγία Δέξια κοντά στην καμάρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κάθε βράδυ που συναντιώντουσαν και έπιναν κανένα ποτηράκι και έλεγαν τα νέα τους, συμπλήρωναν "Αυτά τα νέα της Αλεξάνδρας...".
Η Αλεξάνδρα ήταν επίσης γειτόνισσα τους. Γεροντοκόρη, δεν παντρεύτηκε ποτέ (εξού και ο δεύτερος στίχος του τραγουδιού του τσιτσάνη "που δεν ήξερε τι θα πει άντρας") και μοναδική της ασχολία ήταν να μεταδίδει ότι κουτσομπολιά μπορεί να μάθει από τους γείτονες.
Σήμερα σε κάποια άλλη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, κάπου ανατολικά, ζει μια γύναικα ανάμεσά μας που φέρει τα ίδια προσόντα της Αλεξάνδρας του τραγουδιού. Μόνο που το σατανικό της σχέδιο ήταν να μασκαρευτεί σε μια μητέρα και σύζυγο σαν όλες τις άλλες. Κάθε βράδυ στα χείλη των ανθρώπων φτάνει ο ίδιος ψίθυρος, κάποιες λέξεις που τρομάζουν τα παιδιά και μένουν ήσυχα τα βράδια... "Kyra-Koula is watching you!".
Η κυρα-Κούλα είναι μια κυρία που αρέσκεται στο να μαθαίνει και να μεταδίδει κουτσομπολιά κι αν επίσης δεν ξέρει κάποιες λεπτομέρειες απλά τις συμπληρώνει όπως αυτή νομίζει ότι θα κάνει την ιστορία πιο ωραία. Με την πάροδο των τελευταίων χρόνων, η κυρα-Κούλα έχει αγγίξει το επίπεδο του μύθου στην παρέα. Όπως ένα ψέμα μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις από στόμα, έτσι και ένα αστείο.
Σήμερα η κυρα-Κούλα (σύμφωνα με τα σχόλια της παρέα μας πάντα) διαθέτει ένα υπερσύγχρονο αρχηγείο πληροφοριών που τροφοδοτεί με πληροφορίες όλα τα πρακτορεία ειδήσεων, και τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών των περισσοτέρων κρατών του κόσμου. Γνωρίζει ακόμα τι κάνεις και τι θα κάνεις πριν ακόμα ξέρεις καλά καλά εσύ, κι αυτή υποδύεται το ρόλο της χαρωπής νοικοκυράς. Είναι χαρακτηριστικό μας πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε ένα αστείο πριν αυτό πάρει τη δική του ζωή.
P.S. Όλα όσα έγραψα παραπάνω τα έγραψα με τη θέληση μου, και ποτέ δεν απειλήθηκα από τύχον περίεργες οργανώσεις που ανοίκουν στην κυρα-Κούλα. Το παραπάνω κείμενο δεν αποτελεί προπαγάνδα της εν λόγω κυρίας. Μαμά, αν λείψω λίγο καιρό μετά από αυτό να ξέρεις ... εμ ... ότι... δηλα...

No comments: